רשימת הדברים שמעסיקה אותנו בהריון היא אין סופית. מבדיקות והתפתחות העובר ועד טחורים, צירים ובחילות. אבל כנראה שהנושא שתופס חלק גדול בשיח הוא דווקא סימני המתיחה שמופיעים פתאום על העור. למה סימני מתיחה נוצרים והאם באמת יש תרופות קסם שיעלימו אותם ולמה מים וסבונים קשורים גם?
בטן הריונית היא תמיד מרגשת, החל משבוע 12 הבטן מתחילה לצוץ יותר ויותר וכבר חלק מהאנשים ישימו לב להריון החדש. וככל שהבטן תגדל ואיתה העובר – ההתרגשות גדלה. עם ההתרגשות אולי תגלי סימנים קטנים ואדומים שנראים על גבי העור, בעיקר באזור הבטן הגדלה אבל גם לפעמים האגן, הירכיים ואפילו הידיים. למה זה קורה ומדוע מופיעים סימנים כאלה על העור? מסתבר שהעור שלנו רגיש ומגיב גם הוא לשינויים המהירים שמתרחשים בגוף.
העור שלנו בנוי משלוש שכבות: שכבת העור החיצונית – האפידרמיס, שכבת הביניים – שכבת הדרמיס והשכבה השלישית התת עורית – היפודרמיס והיא השכבה העמוקה ביותר. סימני מתיחה הם בעצם קרעים קטנטנים בשכבת הדרמיס, שכבת הביניים של העור.
למה נוצרים סימני מתיחה?
הריון גורם לשינויים הורמונליים שונים בגוף, חלק מהשינויים האלה משפיעים על בחילות וחלק על מצב הרוח. מסתבר שגם העור מושפע – ישנם הורמונים המעכבים את תהליך הבנייה של העור, ואחראים גם לשינויים במידת הגמישות של סיבי הקולגן והאלסטין, אחראים על גמישות העור.
במילים אחרות נוצר מצב בו העור לא מספיק לייצר רקמות חדשות באותו יחס לגדילה של הבטן והמתיחה של העור ואת זה רואים בצורת סימני מתיחה.
למה זה קורה? הבטן הגדלה ואיתה גם האגן, מדובר בהשמנה וגדילה שהיא טבעית, חשובה ונכונה לגוף בהריון. אבל שינויים אלה גורמים לעור להימתח או במילים אחרות שכבת הדרמיס ורקמת החיבור הופכות מתוחות למעבר לעוצמת הגמישות הטבעית שלהן.
השינויים בעור מתרחשים כבר בשלבים הראשונים של ההריון והם מושפעים משינויים הורמונליים ויובש בעור, אבל לא רק. להרגלי השתייה, או המקלחות יש גם השפעה על סימני מתיחה וגם עובי שכבות העור.
איך נראים סימני מתיחה על העור?
סימני מתיחה יראו באופן שונה בשלב ההתהוות שלהם בעור – אז הם יראו סימנים בצבע ורוד או אדום. לאחר הלידה או לאחר תקופה הצבע שלהם יהפוך לבהיר יותר ולעיתים הם גם יעלמו.
מתי מתחילים סימני מתיחה?
בואו נעשה סדר – סימני מתיחה אמנם מקושרים להריון אבל הם יכולים להופיע בכל שלב בחיים, בעיקר כשיש עלייה במשקל או גדילה מהירה, פעילות ספורטיבית אינטנסיבית בה יש גידול של שרירים ואפילו שימוש בתרופות מסוימות כמו סטריואידים וכמובן השמנה. הריון עצמו, בו הבטן גדלה והגוף משתנה יכולים לגרום לסימני מתיחה בכל שלב. ועדיין לא כל הנשים שעברו הריון יראו סימנים אלה על גופן.
איך מתמודדים עם סימני מתיחה בהריון?
מסתבר שסימני מתיחה הם באמת תופעה שלא ניתן לשלוט בה או לדעת מי תחווה אותה, אבל יש כמה דברים שניתן לעשות כדי לצמצם את ההיווצרות שלהם.
שתיית מים: כנראה ששתיית מים היא הדרך למנוע כל דבר וגם לשמירה על העור בריא יותר.
מקלחות: מקלחות חמות מאד לא מומלצות בכלל בהריון אבל מעבר לזה מים חמים מיבשים את העור ומעודדים יצירת סימני מתיחה.
בחירת סבון נכון לעור: סבון איכותי שאינו מייבש את העור יכול לעזור במניעה. סבונים על בסיס שמן או כאלו המיועדים לעור יבש יעזרו לשמור על העור.
בדים ומגבות: חשוב לנגב את העור אחרי מקלחת במגבת העשויה מבד רך ונעים. העור צריך להיות מטופל בעדינות ולא לייבש את העור בצורה חזקה מדי.
שגרת טיפוח נכונה לעור: אמנם אין מחקרים שמראים שסימני מתיחה נעלמים עם שימוש בקרמים, אבל הם כן משפרים את המצב ולפעמים גם מונעים את ההיווצרות שלהם. קרמים בתוספת ויטמין E יכולים לעזור ולהזין את העור ואולי גם כאלו עם קולגן. לקיחת קולגן גם היא נחקרת בנוגע לסימני מתיחה. אנחנו ממליצים להתייעץ עם רופא לפני נטילת כל תוסף בהריון כולל קולגן ולברר על האופציה.
תרופות סבתא לטיפול בסימני מתיחה:
כמו תמיד הסבתות עברו את זה קודם והתמודדו עם סימני מתיחה לפנינו ולכן כדאי לשמוע גם להן. יש שיטענו שמריחת אלוורה, רצוי ישירות מהעלים על הגוף באזור סימני מתיחה וגם שמן זית. בשמן זית יש גם נוגדי חמצון היכולים לעזור בשיפור מראה העור.
הישר מהמטבח כדאי להכיר לא רק את שמן הזית אלא גם את חמאת הקקאו ושמן הקוקוס. שמן קוקוס וחמאת קקאו כמו גם חמאת שיאה יכולים לעזור להתחדשות תאי העור ולתחושה חלקה. פשוט מורחים כמה פעמים ביום.
אם סימני המתיחה מפריעים לך ניתן להתייעץ עם רופא.ה עור ואולי לקבל משחות מיוחדות. לא נוכל להבטיח שהם יעבדו אבל תמיד אפשר לנסות.
*המידע המופיע כאן אינו מהווה המלצה רפואית \ ואינו מחליף יעוץ רפואי. בכל עניין רפואי יש לפנות לרופא כנדרש.